Member seangkatan

Rabu, 8 Jun 2011

Wildboar Vs Rambut...

Tengok tajuk memang macam takde kene mengene...
Tapi ni aku nak berkongsi tips kepada para pekebun di luar sana...
Anda mempunyai masalah tanaman anda dirosakkan wildboar...
Takde masalah...
Dulu aku pun der masalah yang serupa jugak...
Penyelesaiannyer senang,murah tapi efektif..
Tabur rambut...
Wildboar ni kalo cari makan dyer sondol tanah...
Makanan favourite ubi...



So untuk mengelakkan ubi-ubi korang dimakan....
Korang pegi kedai rambut...
Mintak sisa-sisa potongan rambut kat diorang...



Kalo korang check bukan setakat rambut jer...
Pisau cukur pun der sekali...
Tengok 2 dalam 1...
Rambut tu tujuannyer untuk membuat wildboar tu bersin kalau dier tersedut ...
Ini buat pengajaran supaya benda tu tak datang lagi...
Tapi kalau maser dier sondol tanah tu tersedut pisau cukur...
Memang tunggu masa je la...
Ni bukan untuk menyeksa binatang tu ke per...
Kalau aku kesian baik aku ternak je binatang tu....
Rambut yang kiter tabur kat atas tanah tu takder effect langsung pada tanaman...
Malah boley dijadikan baja organik lagi...
Aku da cuber korang biler lagi....

2 ulasan:

Ayiep Lavera berkata...

terbaik...~!! xD

Pai berkata...

tapi tips ni hanyer untuk haiwan yerk...
Kalo manusia tu tips nyer lain plak...
sbb tu der pisau cukur...
hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...